Bezár

Hírarchívum

Emléktáblát avattak Dr. Péczely György éghajlatkutató emlékére

Emléktáblát avattak Dr. Péczely György éghajlatkutató emlékére

2019. május 09.
2 perc

Dr. Péczely György, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének egykori vezetője tiszteletére avattak emléktáblát május 4-én a BTK Egyetem utcai épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén ünnepeljük Dr. Péczely György (1929–1984) éghajlatkutató, tanszékvezető egyetemi tanár, a földrajztudományok doktora születésének 90. és halálának 35. évfordulóját. Péczely György korai halála óta eltelt egy emberöltőnyi időtávlat során egyre egyértelműbben fogalmazódik meg az ő kiemelkedő szakmai és emberi tevékenységének nagysága. A klimatológus az Országos Meteorológiai Intézet osztályvezetője, majd igazgatóhelyettese volt. 1973 és 1984 között az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékét vezette. Kutatási területe a meteorológiai idősorok statisztikai szerkezetének kutatása, a szinoptikus skálájú légköri folyamatok elemzése, regionális klimatológiai és hidrometeorológiai problémák vizsgálata volt. Mintegy 140 publikációja jelent meg hazai és külföldi szaklapokban. A klimatológia tárgykörével foglalkozó „Magyarország makroszinoptikus helyzeteinek katalógusa” című munkáját széles körben használják kutatási és gyakorlati feladatok megoldására. Az „Éghajlattan” című több kiadást megért tankönyvét és „A Föld éghajlata” című tankönyvét, amely gazdag adattár, jelenleg is oktatják az egyetemeken. Tagja volt a Magyar Meteorológiai Társaságnak, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottságának és az „Időjárás” című folyóirat szerkesztőbizottságának. Munkáját a Kiváló dolgozó kitüntetéssel ismerték el 1970-ben. A Magyar Meteorológiai Társaság 1965-ben Steiner Lajos emlékéremmel tüntette ki. 1971-ben és 1979-ben a Társaságtól Szakirodalmi Nívódíjat kapott.


Peczely_Gyorgy_emlektabla2


Tiszteletére egykori kollégái, tanítványai, barátai létrehozták a Péczely György emlékbizottságot, amely megszervezte az emléktábla elkészíttetését és leleplezését. Az emléktábla elkészülését a Magyar Meteorológiai Társaság, a Magyar Földrajzi Társaság és a Magyar Hidrológiai Társaság is támogatta. A május 4-i ünnepségen a jelenlegi tanszéki munkatársak, családja, egykori tanítványai, kollégái és barátai jelentek meg. A megjelenteket Dr. Unger János, az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára köszöntötte. Megemlékező beszédet mondott Dr. Gál Tamás tanszékvezető-helyettes egyetemi docens a Magyar Meteorológiai Társaság és Dr. Pál Viktor egyetemi docens a Földrajzi és Földtudományi Intézet és a Magyar Földrajzi Társaság képviseletében. Megható szavakkal emlékezett Dr. Major György akadémikus, Péczely György egykori kollégája és Dr. Károssy Csaba, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola nyugalmazott tanszékvezetője, egykori tanítvány. Az emléktáblát az ünnepség végén Károssy Csaba leplezte le, majd a jelenlévők koszorúval tisztelegtek a neves éghajlatkutató emléke előtt. Az emlékbizottság a továbbiakban is méltó módon kívánja tovább vinni az emlékét, így például a tervek között szerepel egy Péczely György nevét viselő földrajzi emlékverseny megrendezése is.


Peczely_Gyorgy_emlektabla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek