borito

Programok középiskolásoknak

A Földrajzi és Földtudományi Intézet számos érdekes programot kínál az érdeklődő általános- és középiskolás diákoknak! A programok ingyenesek, de előzetes bejelentkezéshez kötöttek!

Meteorológiai állomás látogatás az Egyetem tetején


Az Egyetem több mint 100 éves épületének tetejére eldugott lépcsőházon és szűk lépcsőkön át vezet az út... Az épület kilátóteraszán, 18 méter magasságban az Országos Meteorológiai Szolgálat és az SZTE közösen meteorológiai állomást üzemeltet. A félórás látogatás keretében megismerheted a meteorológiai műszerek működését, miközben Szeged csodálatos panorámájában is gyönyörködhetsz. A kilátóteraszon egyszerre 15 fő elhelyezése biztosítható.


09 IMG_6502


07


Koch Sándor Ásványgyűjtemény


A Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének gondozásában található hazánk egyik legjelentősebb ásványkollekciója, a Koch Sándor Ásványgyűjtemény. Koch Sándor (mineralógus, egyetemi tanár) 1896-ban született Kolozsváron, illetve Szegeden hunyt el 1983-ban. A közel 3000 darabos kollekció jelenleg az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék folyosóján kialakított, igényes kivitelű vitrinekben látható. A gyűjtemény leggazdagabb része rendszertani jellegű, geokémiai szempontok alapján (kémiai összetétel) a terméselemektől kezdődően kalauzolja el a látogatót az ásványok világában. A kiállított példányok legértékesebb részét azonban a pótolhatatlan Kárpát-medence gyűjtemény jelenti, ami a bányahelyek genetikája szerint rendszerezi a különleges példányokat. A Koch Sándor Ásványgyűjtemény megtekintésére előzetesen bejelentkezett csoportoknak szakvezetést biztosítunk. A látogatás körülbelül 45 percet vesz igénybe.


asvanytarlat asvanyokŐslénytani gyűjtemény


A látogatók első kézből kézbe véve kaphatnak információt a Föld és élet fejlődéséről a Földtani és Őslénytani Tanszék Őslénytani Gyűjteményének tárlatvezetésén. Bemutatásra kerülnek a gyűjtemény legidősebb 3 milliárd éves kőzetei, 1,5 milliárd éves ősmaradványai, áttekintjük a bolygó történetét 24 órára vetítve és megismerkedünk a legérdekesebb ősmaradványokkal.


IMG_3923


Műholdképfal


A 100 x 100 km2 méretű területet ábrázoló 1 m2-es táblákon 10-20 m-es, megkapó geometriai felbontás mellett tanulmányozhatjuk Magyarország tájait, folyóit, településeit. A felvételek különböző spektrális sávok alapján készülnek, így emberi szemmel nem látható adatokat gyűjtenek a felszínről, így a hatalmas mozaik érdekes részletet tár fel például a talajjal, a növényzettel, a víztartalommal, a beépítettséggel kapcsolatban. Külön érdekesség a Balaton árnyalatai, az országhatárt kirajzoló parcellaméret változás, az egykori folyómedrek mintázata, vagy a domborzat 3D-szerű megjelenése. A különböző években, évszakokban készült felvételeknek köszönhetően felfedezhető környezetünk változása, illetve változékonysága. A műholdfalat a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék folyosóján előzetes egyeztetés után bemutatják azt az érdeklődőknek.


IMG_3917Árvízi makett


A szegedi nagy árvíz 138. évfordulójára a Dr. Kiss Tímea egyetemi docens és csapata által készített árvízi elöntési makettet 2017. március 8-án avatták fel a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéken.

A makett igen szemléletesen mutatja meg azt, hogyan kerítette be a várost a Tisza. A katasztrófa szinte előre látható volt, a korabeli politikusok hanyagsága is okozta a hatalmas pusztítást.


IMG_3919


A Földrajzi és Földtudományi Intézet programjaira előzetes bejelentkezés szükséges!

Bejelentkezés Vedrédi Katalinnál telefonon: 06/62/54-6348

Bejelentkezés email-ben: vedredik@geo.u-szeged.hu


A programkínálat folyamatosan frissül!

Friss Hírek

Időpont: 2018. október 25.13:00 - 15:00
Helyszín: SZTE Természettudományi és Informatikai Kar tanácsterme: Szeged, Aradi vértanúk tere 1., földszint
Cím: A Magyarországra történő visszavándorlás társadalomföldrajzi vizsgálata
Friss hírek
2018. szeptember 18.