borito

Programok középiskolásoknak

A Földrajzi és Földtudományi Intézet számos érdekes programot kínál az érdeklődő általános- és középiskolás diákoknak! A programok ingyenesek, de előzetes bejelentkezéshez kötöttek!

Koch Sándor Ásványgyűjtemény


A Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének gondozásában található hazánk egyik legjelentősebb ásványkollekciója, a Koch Sándor Ásványgyűjtemény. Koch Sándor (mineralógus, egyetemi tanár) 1896-ban született Kolozsváron, illetve Szegeden hunyt el 1983-ban. A közel 3000 darabos kollekció jelenleg az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék folyosóján kialakított, igényes kivitelű vitrinekben látható. A gyűjtemény leggazdagabb része rendszertani jellegű, geokémiai szempontok alapján (kémiai összetétel) a terméselemektől kezdődően kalauzolja el a látogatót az ásványok világában. A kiállított példányok legértékesebb részét azonban a pótolhatatlan Kárpát-medence gyűjtemény jelenti, ami a bányahelyek genetikája szerint rendszerezi a különleges példányokat. A Koch Sándor Ásványgyűjtemény megtekintésére előzetesen bejelentkezett csoportoknak szakvezetést biztosítunk. A látogatás körülbelül 45 percet vesz igénybe.


asvanytarlat asvanyok



Őslénytani gyűjtemény


A látogatók első kézből kézbe véve kaphatnak információt a Föld és élet fejlődéséről a Földtani és Őslénytani Tanszék Őslénytani Gyűjteményének tárlatvezetésén. Bemutatásra kerülnek a gyűjtemény legidősebb 3 milliárd éves kőzetei, 1,5 milliárd éves ősmaradványai, áttekintjük a bolygó történetét 24 órára vetítve és megismerkedünk a legérdekesebb ősmaradványokkal.


IMG_3923


Műholdképfal


A 100 x 100 km2 méretű területet ábrázoló 1 m2-es táblákon 10-20 m-es, megkapó geometriai felbontás mellett tanulmányozhatjuk Magyarország tájait, folyóit, településeit. A felvételek különböző spektrális sávok alapján készülnek, így emberi szemmel nem látható adatokat gyűjtenek a felszínről, így a hatalmas mozaik érdekes részletet tár fel például a talajjal, a növényzettel, a víztartalommal, a beépítettséggel kapcsolatban. Külön érdekesség a Balaton árnyalatai, az országhatárt kirajzoló parcellaméret változás, az egykori folyómedrek mintázata, vagy a domborzat 3D-szerű megjelenése. A különböző években, évszakokban készült felvételeknek köszönhetően felfedezhető környezetünk változása, illetve változékonysága. A műholdfalat a Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék folyosóján előzetes egyeztetés után bemutatják azt az érdeklődőknek.


IMG_3917



Árvízi makett


A szegedi nagy árvíz 138. évfordulójára a Dr. Kiss Tímea egyetemi docens és csapata által készített árvízi elöntési makettet 2017. március 8-án avatták fel a Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéken.

A makett igen szemléletesen mutatja meg azt, hogyan kerítette be a várost a Tisza. A katasztrófa szinte előre látható volt, a korabeli politikusok hanyagsága is okozta a hatalmas pusztítást.


IMG_3919


A Földrajzi és Földtudományi Intézet programjaira előzetes bejelentkezés szükséges, kérjük szándékukat időben jelezzék!

Bejelentkezés Nagy Gyulánál telefonon: 06/62/34-4176

Bejelentkezés email-ben: geo.nagy.gyula@gmail.com


A programkínálat folyamatosan frissül!





Friss Hírek

2024. február 29-én, csütörtökön a „100 éves a szegedi geográfusképzés: földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában” című előadássorozat első előadása, ahol Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója bemutatta Kogutowicz Károly iskolateremtő munkásságát, majd ezt követően intézetünk jelen lévő oktatói, illetve a közönség szakmai beszélgetést folytattak az előadóval.

Az érdeklődőknek köszönjük a részvételt.