borito_kep

Meghívó az MFT Szegedi Osztály 2019. április 25-i előadóülésére

Dr. Farsang Andrea: MIT VISZ FEL EGY MUZUNGU A KILIMANDZSÁRÓRA ÉS MIT HOZ LE ONNAN?

MEGHÍVÓ

A Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya

tisztelettel meghívja Önt a


2019. április 25-én, csütörtökön 17 órakor kezdődő

ELŐADÓÜLÉSÉRE.


PROGRAM:


Dr. Farsang Andrea:

MIT VISZ FEL EGY MUZUNGU A KILIMANDZSÁRÓRA, ÉS MIT HOZ LE ONNAN?


A Kilimandzsáró 5895 m magasságával Tanzánia és egyben Afrika legmagasabb pontja. Egyike a világ legmagasabb vulkánjainak, a Föld legmagasabb szabadon álló hegye, mely hófödte csúcsával egyedülálló látvány. A szokatlan jelenségre, hogy az Egyenlítő közelében hó található, már évezredekkel ezelőtt is felfigyeltek az emberek. Jeges csúcsa ihlette meg Hemingwayt is, akinek a Kilimandzsáró hava c. regénye, majd az ebből készült film is hozzájárult ahhoz, hogy szinte nincs a Földön olyan ember, aki ne hallott volna erről a helyről.

No de ki az muzungu? És miért megy fel a majd 6000 m magas hegyre? Talán, mert földrajzosként izgatja, hogyan változik a táj a hegy lábánál elhelyezkedő trópusi esőerdő és a csúcs körül elterülő magashegyi sivatag között. Talán, mert a csúcson Afrika legnagyobb gleccsere található, mely merészebb prognózisok szerint 2020-ra teljesen eltűnik, és nem akart lemaradni róla….. A válaszokon túl az előadásból képet kapunk Tanzániáról, egy maszáj falu életéről, a Meru Nemzeti Parkban tett látogatásról, és persze a csúcsmászás tapasztalatairól.


AZ ÜLÉS HELYE:

Szeged, Egyetem utca 2-6. Ady-téri épület

III. emelet – Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék, Krajkó Gyula tanterem

Dr. Mucsi László elnük és Dr. Pál Viktor titkár


MEGHÍVÓ

Friss Hírek

eso02

Tisztelettel meghívjuk az „Extrém csapadék és villámárvíz monitoring, előrejelzés és korai figyelmeztető rendszer fejlesztése a Magyar-Szerb határon átnyúló régió városi területeire„ – URBAN-PREX projekt sajtónyilvános rendezvényére.

Helyszín: Szeged, Egyetem u. 2., 3 emelet, Krajkó Gyula terem

Dátum: 2019.04.25.

Időpont: 09:30 óra


Friss hírek
2019. március 19.